Värdera valfritt företag för endast SEK 6.995 ex moms. Mer information hittar du genom att klicka här »

7. Hur ser en försäljningsprocess ut vid en företagsförsäljning

Sälja företag steg 1 – är att bestämma sig för om man vill sälja eller inte. Låter kanske enkelt, men det är inte alltid så enkelt, utan att ha bestämt sig så är det svårt att driva en effektiv process.

Sälja företag steg 2 – är att skapa sig en förståelse och kunskap om marknaden, dess drivkrafter, tillväxt och möjligheter. I denna fas gäller det även att identifiera de bästa lämpade köparna till ditt företag. Parallellt med fas två gäller det att börja presentera ditt företag, dina styrkor och särart.

Sälja företag steg 3 – så skall ditt företag presenteras för potentiella utvalda intressenter oftast på en så kallad management presentation.

Sälja företag steg 4 – förväntar du dig att motparten kommer in med indikativa bud som visar att de är seriösa och intresserade av ditt företag. Förhoppningsvis ligger dessa i en nivå som du kan acceptera. Därefter släpper du in de intressenter som du anser är bäst så att de närmre får titta på företaget och gå igenom viktiga avtal osv för att kunna formulera ett slutbud på ditt företag. Att gå igenom ett företags räkenskaper och hemligheter kan oftast vara mycket känsligt för dig och ditt företag, så normalt sätt innan man släpper in någon, så får de skriva på ett sekretessavtal.

Sälja företag steg 5 – så lämnar köparen en slutlig bud och därefter sker en förhandling om det slutliga priset och avtalsvillkor. Processen ter sig alltid olika beroende på hur stort ditt företag är, men två saker som är viktig för att du skall få ut ett högt pris för ditt företag är att alltid ha konkurrens och initiativ i processen. Om någon annan hela tiden bestämmer villkoren så riskerar du att tappa värde och momentum i processen. I avsaknad av konkurrens så sker samma sak, men det blir ännu påtagligare på priset. Även om du bara har en intressent, försök att få den potentiella intressenten att tro att det är fler involverade, det kommer att påskynda hans agerande och förhoppningsvis slipper du skambud.

Här kan du t.ex. se en lista på företag till försäljning just nu.

till toppen av sälja företag.se

Etiketter: ,

Sitemap
I samarbete med foretagsvardering.org |