Värdera valfritt företag för endast SEK 6.995 ex moms. Mer information hittar du genom att klicka här »

3. Olika sätt att sälja företaget på

Som ägare till ett företag så finns det flera alternativ vid en företagsförsäljning:

Nyemission
Dels kanske du inte behöver eller vill sälja hela företaget, då är det lämpligt att göra en nyemission. Alltså du säljer en procentandel av företagets aktier för att företaget behöver dessa pengarna för att genomföra nya och förhoppningsvis värdehöjande investeringar. Viktigt att tänka innan du genomför en nyemission, är konsekvenserna av ytterligare en delägare. Du är efter en nyemission inte längre ensam ägare utan du måste troligen resonera och samsas med en annan delägare. I kombination med en nyemission kan ägaren välja att “plocka ut” en liten del av emissionsbeloppet, för att få lite pengar att röra sig mer.

Börsnotering
En börsnotering kan göras på en valfri marknadsplats. Detta medför oftast en hel del krav på redovisning, kommunikation och ansvar. Klarar du detta? Ibland kan en nyintroduktion vara det mest attraktiva försäljningsalternativet för att du skall kunna få bäst betalt. Som en börsnoterad aktör får du även snabbare tillgång till riskkapital och kapitaltillskott genom nyemittering utav aktier. Företaget blir också, på gott och ont, mer välkänt. En börsnotering rekommenderas oftast för större företag.

Full försäljning
Vid en full försäljning säljs företaget till den som betalar bäst. En viktig frågeställning är huruvida företaget klarar sig utan dig vid rodret, eller som majoritetsägare, och om du har tänkt att stanna kvar inom bolaget eller ej. Det brukar oftast finnas möjligheter för dig att jobba kvar om du vill; sitta med i framtida styrelser osv. Frågan är bara vad du vill. Bryr du dig mest om vem som köper ditt företag eller hur mycket pengar du kan få? Detta diskuteras mer under sälja företag/vem är den bästa köparen >>

till toppen av sälja företag.se

Etiketter: , , ,

Sitemap
I samarbete med foretagsvardering.org |